Promovimi i monografisë "Vasilj Adžić (1976-2019): Nažeziraj mi sliku" më 21 gusht në Akuarius

Monografia "Vasilj Adzic (1976-2019): Nazeziraj mi sliku", kushtuar jetës dhe veprës së artistit të ndjerë të multimedias Mitrovica Vasilj Adzic, do të promovohet në Qendrën Kulturore Private "Akuarius" në Mitrovicën Veriore të Shtunën, 21 Gusht ne oren 7 pasdite.

18.08.2021 - 15:39
Vasilj

Në të njëjtën ditë, një ekspozitë retrospektive e vizatimeve dhe pikturave të Adziç do të hapet në galerinë PKC, e ndjekur nga një program muzikor.

Hyrja është falas.

Artisti i multimedias Mitrovica Vasilj Adzic ndërroi jetë papritur më 22 gusht 2019, në moshën 44 vjeç.

Vitet e fundit para vdekjes së tij, ai ishte angazhuar intensivisht në fushën e arteve të bukura dhe la pas një numër të madh vizatimesh dhe pikturash.

Ai ishte gjithashtu i pranishëm në fushën e muzikës dhe arteve interpretuese. Si aktor, ai ishte i angazhuar në Teatrin Kombëtar të Prishtinës, ku luajti role në shfaqjet: "Hotel Kosova", "Gratë veneciane", "Motrat", "Kuvendi i Podgoricës", "Shfaqja Falas" ... Ai është një të organizatorëve të Festivalit të Xhazit dhe Bluesit në Mitrovicë (North City Jazz & Blues Fest), ku ai projektoi dhe organizoi, ndër të tjera, koloninë e artit "Pikturë Kolektive".

Ai ishte anëtar i jurisë së Përplasjeve të Artit në Galerinë "Ujori". Ekspozita e tij e parë solo në 2018 ("Zgjimi") u organizua në "Ujori", dhe më pas ekspozita "Cirilike" (2019).

Puna e tij artistike dhe angazhimi intelektual u njohën jashtë Mitrovicës Kosovare, siç dëshmohet, ndër të tjera, nga pjesëmarrja e tij në Trienalen e Dytë të Artit të Vizionarëve Vetë-mësues, një ngjarje përfaqësuese ndërkombëtare e organizuar nga Muzeu i Artit Naiv dhe Margjinal nga Jagodina , e cila bashkon piktorë jo-akademikë nga e gjithë bota.

Ishte kurora e krijimit të tij artistik, por edhe e angazhimit të tij artistik në përgjithësi.

Suksesi është edhe më i madh sepse juria ndërkombëtare përfshiu veprat e Adžić në përzgjedhjen zyrtare për ekspozitën, duke zgjedhur nga 660 vepra të 145 artistëve të regjistruar nga 32 vende!

Ekspozita u hap më 16 tetor 2019 në Beograd, në Pavijonin e Artit të Cvijeta Zuzuroić.

Në kujtim të përvjetorit të vdekjes së Vasil Adzic, një pikturë murale me imazhin e tij ishte pikturuar në ndërtesën në të cilën ai jetonte. Piktura murale u pikturua nga artistë, ish -studentë të Fakultetit të Arteve në Mitrovicë, Vuk Đurić dhe Aleksandar Glibetić, me iniciativën e kushëririt të Vasilit, Radak Adžić dhe mikut të vjetër të Vasilit, Milan Dobrić.

Miqtë e Vasilit, ish -nxënës të Gjimnazit të Mitrovicës, brezi 1995/96, siguruan një bursë të quajtur pas tij, e cila iu dha dy nxënësve më të mirë të kësaj shkolle në qershor të këtij viti.

Burimi: RCP