Masat e reja të qeverisë së Kosovës: Kushtet për hyrjen në objektet e hotelierisë, Funksionimi i zgjeruar i klubeve të natës

Në mbledhjen e sotme, qeveria e Kosovës prezantoi një grup të ri masash në luftën kundër pandemisë koronavirus, i cili do të hyjë në fuqi më 20 gusht. Ky vendim përcakton masa të reja që kryesisht i referohen sektorit të hotelierisë.

13.08.2021 - 10:31
Foto vest  1628795662

Nga 20 gushti deri më 10 shtator, hyrja në klube nate, disko dhe salla për festime, por edhe tubime, të tilla si festivale, koncerte, të cilat kanë një kapacitet mbi 100 persona, si dhe organizimi i tyre, do të lejohet vetëm për ata i cili ka një certifikatë vaksinimi, një test negativ PCR jo më të vjetër se 72 orë, si dhe dëshmi se ata janë infektuar.

Nga ana tjetër, i njëjti vendim i qeverisë së Kosovës e zgjati punën e klubeve të natës deri në orën 03.00.

Si të hyni dhe të dilni nga Kosova?

Një nga masat e reja të qeverisë së Kosovës përcakton që shtetasit e huaj, përfshirë ata me qëndrim të përkohshëm ose të përhershëm, nëse vijnë nga vende me rrezik të lartë, kur hyjnë në Kosovë, janë të detyruar të kenë një test PCR negativ jo më të vjetër se 72 orë.

Ky vendim zbatohet në parimin e reciprocitetit, i cili sipas interpretimit të mëparshëm të qeverisë së Kosovës do të thotë se do të zbatohet vetëm për ato vende që gjithashtu kërkojnë nga qytetarët e Kosovës që të kenë një test negativ PCR me ta.

Kjo masë nuk ishte aplikuar më parë për qytetarët me dokumente serbe.

Nga ana tjetër, kjo masë nuk zbatohet për ata shtetas të huaj që marrin përsipër të largohen nga Kosova brenda tre orëve - nga toka ose ajri.

Gjithashtu, kjo masë nuk zbatohet për shtetasit e huaj që punojnë si transportues profesionistë, me kusht që ata t'i përmbahen protokollit për transport ndërkombëtar për mbrojtje nga covidet.

Ata shtetas të huaj që kalojnë nëpër Kosovë me transport të organizuar - me autobus ose linjë të rregullt ndërkombëtare, janë në tranzit, me kusht që të marrin përsipër ta lënë atë brenda pesë orësh.

Diplomatët e huaj dhe familjet e tyre, persona që janë vaksinuar plotësisht, kanë një rezultat pozitiv në testin e antitrupave, jo më të vjetër se tridhjetë ditë, dhe fëmijët nën moshën 11 vjeç, gjithashtu nuk janë të detyruar t'i përmbahen kësaj mase.

Puna e institucioneve private dhe publike gjatë një pandemie

Në vendimin e fundit, qeveria e Kosovës thekson se gratë shtatzëna përjashtohen nga të qenit fizikisht të pranishme në vendin e punës dhe se punëdhënësi i tyre në çdo sektor u jep atyre mundësinë të punojnë nga shtëpia.

Institucionet publike dhe private janë të detyruara, si dhe subjektet e tjera, të mbajnë dezinfektues, si dhe maska në vende të arritshme, në hyrje të objektit, si dhe brenda objektit.

Punëdhënësit dhe institucionet janë të detyruar të sigurojnë dezinfektues dhe maska mbrojtëse, të tregojnë rregullat e sjelljes në lidhje me mbrojtjen kundër koronavirusit - duke vendosur postera informacioni, përfshirë ato që tregojnë se është e ndaluar të hysh pa maskë dhe se është e nevojshme të ruhet distanca Me

Në të njëjtën kohë, kërkohet dezinfektimi dhe ventilimi i dhomave të mbyllura.

Kur bëhet fjalë për punën e institucioneve arsimore, specifikohet se do të zhvillohet në përputhje me udhëzimet e sektorit arsimor. Ende është e ndaluar të organizoni ekskursione dhe shëtitje në grup.

Vendimi i ri përfshin gjithashtu një masë që përdoruesit e skemave sociale dhe pensionale nuk janë ende të detyruar t'i raportojnë zyrave kompetente për regjistrime.

Puna e qendrave tregtare është akoma e lejuar, në përputhje me buletinin e botuar më parë. Pronarët e dyqaneve janë të detyruar të përcaktojnë numrin maksimal të klientëve në dyqan sipas parimit - një person për 8m2 dhe ta tregojnë atë në hyrje.

Kur dhe ku të vishni një maskë
Veshja e maskave mbrojtëse është ende e detyrueshme, por ka përjashtime.

Qytetarët nuk janë të detyruar të mbajnë maskë kur ecin jashtë kur janë vetëm, ndërsa hipin kur janë maksimumi katër persona në automjet, gjatë vrapimit, biçikletës dhe stërvitjes, si dhe kur dikush ha apo konsumon lëngje.

Ata shtojnë se është e ndaluar hyrja në institucionet e Kosovës pa maska, dhe se personat janë të detyruar të mbajnë maskë gjatë gjithë kohës kur qëndrojnë në zona të përbashkëta.

Tubimet

Qeveria e Kosovës lejon mbledhjet e brendshme për të mbajtur takime, seminare dhe trajnime duke përdorur 50% të kapacitetit të dhomës dhe një distancë prej një metër midis pjesëmarrësve.

Mbledhjet në natyrë lejohen, me kusht që të përdoret 70% e kapacitetit të dhomës, shtohet vendimi.

Festimet deri një pas mesnate, klube nate të zgjatura

Lejohet organizimi i dasmave, festave familjare dhe të tjera, si dhe mbajtja e netëve të maturës deri në orën 01.00.

Festimet lejohen me përdorimin e 50% të kapacitetit, por deri në një maksimum prej 300 mysafirësh, kur gjysma e kapacitetit të dhomës tejkalon këtë numër të ftuarish.

Gjithashtu u urdhërua që distanca midis tavolinave të jetë së paku tre metra.

Për të mbajtur dasma, fejesa, ahengje familjare dhe mbrëmje të maturës, është i detyrueshëm respektimi i udhëzimeve të veçanta për festat, thuhet në këtë vendim, pa specifikuar se cilat janë ato udhëzime.

Qeveria e Kosovës gjithashtu ka vendosur që të zgjasë orët e punës të klubeve të natës deri në orën 03.00, me kusht që pagesa si dhe mbyllja e lokaleve të bëhen deri në orën 03.00.

Klubet brenda mund të funksionojnë me kapacitet deri në 50 përqind, dhe jashtë me deri në 70 përqind.

U deklarua se personi përgjegjës në lokal duhet të sigurojë që distanca prej një metër midis karrigeve me dy tavolina të ndryshme të respektohet, dhe se një maksimum prej katër personash lejohen të ulen në një tavolinë brenda.

Në rast se tavolinat janë më të gjata se dy metra, atëherë parakushti është të përdorni hapësirën, duke pasur parasysh kapacitetin - sipas parimit të pesë personave për 10 m2, shtoi Qeveria.

Në kopshte, lejohet të ketë një maksimum prej gjashtë personash në një tavolinë, ndërsa secila tryezë, pavarësisht se ku ndodhet, duhet të jetë e pajisur me një dezinfektues të paktën 60-70 përqind alkool.

Kushtet e reja për hyrjen në ambientet e hotelierisë

Masat e reja, megjithatë, zbatohen për objektet e hotelierisë.

Pra, nga 20 gushti deri më 10 shtator, hyrja në klube, klube nate, diskoteka dhe salla për festime (dasma, fejesa, festa familjare), pastaj tubime, tubime masive si festivale, koncerte, të cilat kanë një kapacitet mbi 100 persona, si si dhe organizimi i tyre, duhet të lejohet vetëm për personat që kanë një certifikatë të vaksinimit të plotë ose që marrin një dozë të vetme të vaksinimit antiviral.

Për ata që kanë një test PCR negativ jo më të vjetër se 72 orë, dëshmia se personi është infektuar, pra që kanë kaluar të paktën 21 dhe jo më shumë se 180 ditë nga testi pozitiv i PCR, si dhe një rezultat pozitiv në testi për antitrupat jo më të vjetër, do të merret parasysh. prej tridhjetë ditësh.

Një provë e shpejtë negative e antigjenit që nuk është më e vjetër se 48 orë mund të shërbejë gjithashtu si dëshmi.

Sidoqoftë, kjo nuk është e nevojshme për njerëzit nën moshën 18 vjeç, vetëm kur hyjnë në klube nate dhe disko.

Kjo dëshmi është gjithashtu e detyrueshme për të gjithë punonjësit në këtë sektor, të cilët janë në kontakt të drejtpërdrejtë me klientët.

Gjithashtu, personat përgjegjës të këtyre objekteve hotelierike detyrohen të caktojnë një person i cili do të kontrollojë posedimin e të paktën njërës prej provave të përmendura tashmë.

Ata shtojnë se, në varësi të situatës epidemiologjike, afati që është caktuar mund të ndryshojë, por është gjithashtu e mundur që të përfshihen edhe kompani të tjera, pra sektorë.

Ngjarje kulturore dhe sportive

Teatrot, bibliotekat, galeritë, kinematë, qendrat kulturore dhe institucionet e tjera që veprojnë nën Ministrinë e Kulturës ose komunën e Kosovës lejohen të operojnë duke përdorur 50 përqind të kapacitetit të dhomës.

Kur bëhet fjalë për organizimin e garave apo stërvitjeve sportive, ato duhet të jenë në përputhje me protokollet dhe rekomandimet e organizatave ndërkombëtare për organizimin e ngjarjeve sportive dhe masat mbrojtëse të qeverisë së Kosovës, shtohet në vendim.

Gjatë aktiviteteve të garave në ambiente të mbyllura, prania e spektatorëve lejohet deri në 15 përqind të kapacitetit të objektit (stadium, sallë sportive, pishina i) dhe në lidhje me masën e distancës dhe masave të tjera.

Kur bëhet fjalë për aktivitetet e garave në natyrë, prania e spektatorëve lejohet deri në 30% të kapacitetit të plotë të objektit, gjithashtu në përputhje me masat.

Puna e palestrave, sallave sportive dhe objekteve të tjera për aktivitete individuale lejohet në përputhje me udhëzuesin dhe në përputhje me parimin - një person për 8m2.

Pronarëve u kërkohet të vendosin postera informacioni dhe të sigurojnë dezinfektues pranë secilës pajisje.

Funksionimi i transportuesit është 100 përqind i kapacitetit

Ndryshe nga vendimi i mëparshëm për masat kundër kovid, i ri thotë se puna e transportuesit lejohet me kapacitet të plotë, por me kusht që të gjithë udhëtarët dhe stafi të mbajnë gjithmonë maska mbrojtëse. Kur bëhet fjalë për automjetet taksi, rregulli ende vlen - maksimumi tre pasagjerë në një makinë.

Burimi:: RKP