Pamjet e Mitrovicës Veriore

Kisha e Shën Dimitrit në Mitrovicën e Veriut është një tempull i Kishës Ortodokse Serbe, që i përket Dioqezës së Rashkës-Prizren. Ndërtimi i kësaj kishe filloi në nëntor të vitit 2001. Vendndodhja e kishës është zgjedhur me kujdes dhenë pozitë mbizotëruese, e dukshme nga çdo pjesë e qytetit dhe pothuajse paralel me Kalanë e Zveçanit, e cila është ndërtuar shtatë shekuj më parë. Ndërtimi i kishës përfundoi në 2005 dhe u shenjtërua në Ditën e Mitrit (Mitrovdan) në të njëjtin vit.

Monumenti i Minatorëve ka heronj nga Lufta Popullore për Çlirim është një monument përkujtimor i ndërtuar në 1973 në Kodrën mbi Mitrovicën e Veriut. Eshtë ngritur për nderë të partizanëve të përkatësisë etnike shqiptare dhe serbe nga Kosova që luftuan dhe vdiqën gjatë Lëvizjes Nacionalçlirimtare të Jugosllavisë ndërmjet viteve 1941 dhe 1945. Autori i monumentit është Bogdan Bogdanovic.

Ura në Ibër njihet edhe si Ura e Re dhe Ura e Mitrovicës. Ura e Ibrit është një urë çeliku në Mitrovicën e Veriut, e cila është bërë një simbol i ndarjes së Mitrovicës.

Monument i Princit Lazar u zbulua në Vidovdan në vitin 2016, ditën kur vdiq në Betejën e Kosovës. Monumenti ndodhet në qendër të qytetit. Ndodhet në një platformë betoni të lartë rreth 3 metra. Vetë monumenti është i lartë 7,5 metra, dhe peshon 7.5 ton. Princi Llazar është montuar me shpatë në njërën dorë, ndërsa tjetrën drejton në drejtim të Gazimestanit.