Znamenitosti Severne Mitrovice

Crkva Svetog Dimitrija

Crkva Svetog Dimitrija u Severnoj  Мitrovici je hram Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji raško-prizrenskoj. Gradnja ove crkve počela je u novembru 2001. godine. Lokacija crkve je pažljivo birana i dominantna, vidljiva je iz svakog dela grada i gotovo paralelna sa Zvečan kulom, koja je izgrađena pre sedam vekova. Gradnja crkve završena je 2005. godine i osveštana je na Mitrovdan iste godine.

Spomenik rudarima junacima iz Narodnooslobodilačke borbe

Spomenik rudarima junacima iz Narodnooslobodilačke borbe je monumentalni spomenik sagrađen 1973. godine na brdu iznad Severne Mitrovice. Podignut je u čast partizana albanske i srpske nacionalnosti sa Kosova i Metohije koji su se borili i poginuli na strani Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije između 1941. i 1945. Autor spomenika je Bogdan Bogdanović.

Most na Ibru

Most na Ibru poznat je i kao Novi most i kao Mitrovački most. Most na Ibru je čelični most u Severnoj Mitrovici, koji je postao simbol podele Mitrovice.

Spomenik knezu Lazaru

Spomenik knezu Lazaru je otkriven na Vidovdan 2016. godine, na dan kada je poginuo u Kosovskom boju. Spomenik se nalazi u centru grada. Nalazi se na betonskoj platformi koja je visoka oko 3 metra. Sam spomenik je visok 7.5 metara, dok je težine 7.5 tone. Knez Lazar je postavljen sa mačem u jednoj ruci, dok drugom pokazuje prema Gazimestanu.

Pax logo Logo projekta Nsi logo